Verslag Roparun 2024

En dan loop je als Sanquin team over de Coolsingel in Rotterdam. De eindstreep is behaald. Trots, blijdschap en een enorme dosis adrenaline. Een magisch moment waar de voorgaande 48 uur vol overgave naartoe is gewerkt.

De Roparun, een non-stop estafetteloop van meer dan 500 km. Al vele jaren is Sanquin een trouwe deelnemer aan dit event dat jaarlijks wordt gehouden in het Pinksterweekend, samen met ruim 200 andere teams. Al maanden voorafgaand aan dit event vinden er voorbereidingen plaats door het Sanquin team en worden er vele kilometers gemaakt, lopend, fietsend of met de auto om rustplaatsen langs de route te verkennen.

Het team van Sanquin bestaat uit 25 personen. Naast lopers zitten er in de teams ook chauffeurs, navigatoren, begeleidende fietsers en mensen die op de rustplaatsen zorgen voor onder meer eten, drinken en massages. Ieder team bestaat uit twee subteams. Het actieve subteam heeft steeds één loper op de weg, die om de km wisselt met de volgende loper. Het andere subteam rust ondertussen. Na 50-60 kilometer wisselen de subteams om. Zo gaat het dag en nacht door. Drie dagen lang, door weer en wind.

Langs een hospice

We hebben allemaal het doel om, startend vanuit Parijs, Rotterdam te bereiken, maar belangrijker is het waardevolle gevoel iets goed doen voor een ander. Al het ingezamelde sponsorgeld gaat naar palliatieve zorg voor mensen met kanker. Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven. En dat was op bepaalde momenten heel zichtbaar, lopend langs een hospice waar enkele ernstig zieken in hun bed langs de lijn de teams aanmoedigden. Met een brok in je keel werd je met je neus op de feiten gedrukt.

Het is een reis van verschillende emoties, weinig slaap, rennend en fietsend door zon en regen, maar bovenal heel veel plezier. We waren (weer) overdonderd door het enthousiasme van de vele 10.000 toeschouwers. Een burgermeester die met al zijn inwoners de mensen onthaald, volle kroegen die zingend je toejuichen of drie omaatjes die in de holst van de nacht in hun badjassen klappend je aanmoedigen.

Blijdschap was er zeker ook bij de wissel, de navigators telden de laatste kilometers af, de fietsers spraken nog wat motiverende woorden toe totdat het andere subteam klaar stond om het denkbeeldige stokje over te nemen. Allemaal een knuffel en een bemoedigende schouderklop voor hun nieuwe run.

Na 1 of 2 uur gewekt

Voor de anderen tijd om even naar de rustplaats te gaan, wisselend van een brandweerkazerne, een kantine van een atletiekvereniging of een oud charmant Frans huis. Hier werd je enthousiast ontvangen door de ondersteuners, benen werden gemasseerd en een heerlijk bord met eten stond klaar. Na 1 of 2 uur werd je weer gewekt door ons Excel wonder die bijhield waar de teams zich bevonden, om weer opgeladen naar de wissel te gaan.

Het is een teameffort, en dat maakt deze run zo bijzonder. Ieder heeft zijn eigen rol, maar allen onmisbaar. Steeds dichter naderend naar de finish, met elkaar. Heel veel dank aan Sanquin dat we deze Roparun hebben kunnen doen met fijne (ex) collega’s. Dank voor alle lieve collega’s die ons hebben aangemoedigd of hebben gesponsord.

Sanquin heeft een fantastisch bedrag opgehaald, bijna €25.000, dat we met veel trots zullen overdragen aan het goede doel.