Rosa Groot

Wat is je functie binnen Sanquin?  

Ik doe als postdoc onderzoek bij Sanquin Research in kanker immunologie

 

Een klein woordje over jezelf.      

Ik ben bevoorrecht om te kunnen zeggen dat mijn werk mijn hobby is. Het veld waarin ik onderzoek doe is nog redelijk jong, er is eigenlijk nog maar heel weinig bekend over hoe en waarom het immuun systeem kanker laat ontstaan, zelfs ondanks dat er vaak wel voldoende immuun cellen zijn die specifiek de kanker zouden moeten kunnen herkennen en opruimen. Het leed dat kanker teweeg brengt is nog steeds heel groot. Proberen om hier oplossingen voor te vinden, ik ben dankbaar dat ik dit werk mag doen. Naast immunologe ben ik ook de trotse moeder van drie kinderen, de eerste 21 en 19 jaar en de jongste is afgelopen april geboren.

 

Wat is de reden dat jij meedoet aan de Roparun?  

In mijn werk zoek ik naar methodes om mensen met kanker beter te maken, helaas is dat doel nog niet bereikt. Alhoewel we wel grote sprongen vooruit maken blijft voor een grote groep mensen kanker een dodelijke ziekte met vrijwel altijd een lijdensweg voor de patiënt en de naasten naar het einde toe. Ik heb helaas van dicht bij mogen meemaken hoe ongelooflijk belangrijk mooie en liefdevolle ervaringen zijn voor alle betrokkenen. Ook hier moeten we aandacht, tijd en energie in stoppen. Goede, mensvriendelijke zorg en ondersteuning in deze periode voor zowel de patiënt als de familie kan het verschil uitmaken tussen een traumatische ervaring en een belangrijke levenservaring waar je met verdriet maar ook een gevoel van liefde en acceptatie terug kan kijken, hopelijk met waardevolle herinneringen. Daar aan bijdragen door geld te verzamelen voor precies die zorg, dat is mijn doel.

 

Wat doe je binnen het Team Sanquin?

Ik ben renner voor de run en natuurlijk zal ik het komende half jaar zoveel mogelijk helpen en doen om heel veel geld binnen te halen

 

Ben je hiervoor veel in training?   

Voor het rennen ben ik langzaam aan het opbouwen, ik ren nu twee keer per week, een interval en een lange afstand, en dit zal ik uitbouwen naar drie keer per week. Vanaf januari ga ik steeds langere afstanden rennen en 4 mei doe ik als training nog mee aan de bevrijdingsestafette van Wageningen naar Amsterdam. Naast rennen zwem ik drie keer per week in het IJ en fiets ik natuurlijk elke dag van en naar mijn werk. Ik ben benieuwd hoe de Roparun zal gaan want echt trainen voor zo’n soort loop kan je niet, ik doe vooral mijn best om gewoon in tip top conditie aan de start te verschijnen.

 

Nog een leuke oproep om geld te doneren voor het goede doel?

Het lijden te verlichten en waardevolle herinneringen te geven aan kinderen, partners of ouders, zodat die met moed verder kunnen met het leven, door met jouw geld kankerpatiënten een mooie ervaring te schenken, wie wil dat nou niet…

 

Wil je doneren? Klik dan hier.